Friday, 6 May 2011

GK QUIZ


1.At which place will you find maximum sunlight in December?
(a) Pune (b) Leh (c) Kolkatha (d) Kanyakumari
Answer : D
2.Arakan Yoma is the extension of the Himalayas located in
(a) Kashmir (b) Nepal (c) Baluchistan (d) Myanmar
Answer : D
3. The river basin which is called ‘Ruhr of India’ is
(a) Damodar (b) Hooghly (c) Godavari
(d) Subarnarekha (e) Periyar
Answer : A
4. Which of the following mountain passes lies outside India?
(a) Khyber (b) Bomdila (c) Bara Lacha la (d) Shipkila
Answer : A
5.The mainstream of river Ganga which flows beyond Farakka is known as
(a) Bhagirathi (b) Hooghly (c) Padma (d) Subarnarekha
Answer : C
6.’Pillars of Hercules’ refers to
(a) A huge building in Rome
(b) A huge historical structure in Greece
(c) Strait of Bosporus
(d) Strait of Gibraltar
Answer : D
7. What is the average density of population in the world (in persons per sq.km)
(a) 27 (b) 37 (c) 32 (d) 56
Answer : C
8. Which of the following is called the ‘Gateway to the Pacific’?
(a) Suez Canal (b) Panama canal
(c) Bering Sea (d) Gulf of Alaska
Answer : B
9. The highway connecting Sinkiang in China with Pak occupied Kashmir is
(a) Pak-China Highway (b) Siachin Highway
(c) Friendship Highway (d) Karakoram Highway
Answer : D
10. Of the following the busiest oceanic trade route is
(a) Cape route (b) North Atlantic
(c) Panama canal (d) Suez canal
Answer : C





0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Follow by Email

Followers