Tuesday, 16 August 2011

Kerala PSC Exam Preperation :Selected Questions



1.  The number of west flowing rivers of Kerala?

Ans : 41

2.  "Who is the author of ""Kannuneerthulli"" ?"

Ans : Nalappattu Narayana Menon


3.  Edakkal Caves are in

Ans: Vayanad District

4.  The place in Kerala where Naval Academy is being built is

Ans : Ezhimala

5.  Bakal Fort is in which District ?

Ans : Kasargode


6. First computerised Panchayath in Kerala

Ans : Vellanad

7. Information Kerala Mission started in

Ans : 1999

8. Kerala Institute of Local Administration (KILA) is in

Ans :Trissur

9. Smallest Grama Panchayath in Kerala is

Ans : Valapattanam


10. Who was the first education minister of Kerala State ?

Ans : Joseph Mundassery


11. Whose autobiography is called ''Ormayude Arakal ''?

Ans : Cherukad


12. The State Institute of Rural Development [SIRD] is located in

Ans : Kottarakkara


13. Smallest Taluk in Kerala

Ans : Kochi


14. The region of Kerala where evergreen forests are seen

Ans : Silent Valley


15. Which ids the biggest Taluk in Kerala State ?

Ans : Eranad


16. The name of the river that flows through the Silent Valley in Kerala ?

Ans : Kunthippuzha


17. The maximum number of Wards in a Grama Panchyath

Ans : 20


18. The winner of the first Ezhuthachan Puraskar ?

Ans : Dr.Sooranad Kunjan Pillai


19. Samadhi of Sri. Narayana Guru is at

Ans : Sivagiri


20. The Parauram Express runs between

Ans : Thiruvananthapuram & Mangalore


21. Who started the State Transport Service in Travancore ?

Ans : C.P.Ramaswamy Iyer


22. The district inwhich Central Root Research Institute is situated

Ans : Thiruvananthapuram


23. The Director of the film '' Agnisakshi ''

Ans : Shyamaprasad


24. Name the Jnanpith award winner in 1995

Ans : M.T.Vasudevan Nair


25. Where is Puralimala situated

Ans : Thalasserry


26. Importance of 1 makaram 984 in the history of Kerala is

Ans : Kundara Proclamation


27. "The book ""Swarga Vathil Thurakkunna Samayam"" is written by"

Ans : M.T.Vasudevan Nair


28. Head Quarter of Kerala Forest Research Institute

Ans : Peechi


29. The speaker having longest tenure in the Kerala Assembly

Ans : M.Vijayakumar


30. First Kerala State Kathakali Award has been given to

Ans : Kalamandalam Raman Kutty Nair


31. "Chandanakkuda Maholsavam" is held every year in"

Ans : Bimappalli


32. Wellington Island is in which district

Ans : Ernakulam


33. Joseph Mundassery was the Education Minister of Kerala in the ministry headed by

Ans : E.M.S


34. "The book ""Sooryakanthi "" is written by"

Ans : G.Sankarakurup


35. "Who wrote the malayalam novel "Agnisakshi"

Ans : Lalithambika Antharjanam


36. "Who is the director of the film "Chemmeen "

Ans : Ramu Kariyattu


37. The Teak Museum of Kerala is located in

Ans : Nilampoor


38. Which novel of Sara Joseph got Vayalar Award ?

Ans : Alahayude Penmakkal


39. The first short story in Malayalam

Ans : Vasana vikrithi


40. Sandal forest in Kerala

Ans : Marayoor


41. The first wild life sanctury in Kerala ?

Ans : Thekkady


42. "Horthus Malabaricus" a seventeenth century book published in 12 volumes by the Dutch describes "

Ans : Medicinal Plants of Kerala


43. The Monsoon which brings rains in Kerala during the period October-November is called

Ans : North East Monsoon


44. Who started the State Transport service in Travanore ?

Ans : C.P.RamaSwamy Iyer


45. "Who wrote ""Viswadarshanam"""

Ans : G.Shankara Kurup


46. Forest Industries Travancore is situated in

Ans : Aluva


47..Which is the firstMalayalam Novel ?

Ans : Kundhalatha by Appu Nedungadi


48..Who was the founder of Nair Service Society (N.S.S) ?

Ans : Mannath Padmanabhan


49..Who is known as "Kerala Valmiki" ?

Ans : Vallathol Narayana Menon


50.The First President of "Kerala Sahithya Academy"

Ans : Sardar K.M.Panicker

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Follow by Email

Followers